Vrh nad Peski (2176 m)

25. aprila 2009 se nas je osem članov Gorniške skupine podalo na Vrh nad Peski (2176 m).

Na poti do izhodišča so nas pri Idriji spremljale še dežne kaplje in megla, ko pa smo zapeljati po Soški dolini, se je že pokazalo sonce. Zavijemo v Kamno, nadaljujemo mimo Vrnega do parkirišča pred Planino Kuhinja. Naredil se je krasen dan in sonce nas je prijetno grelo.

Od planine Leskovca smo po markirani poti dosegli krnico med vrhovi Leskovški vrh, Mali in Veliki Stador ter Rdeči rob. Odločili smo se, da ne nadaljujemo po dolini (Po Lužnici) ampak smo izkoristili prehod ter se povzpeli na greben Mali peski. S hojo po grebenu ali pa malce pod njim smo dosegli Vrh nad Peski.Vreme se je malce skvarilo (pasovi megle), zato smo jo kar hitro ubrali Batogniško sedlo ter na drugi strani nadaljevali čez vrh Batognice.

Sestop z slednjega vrha je bil malce bolj “gorniški” (sploh če nočeš vzeti derez iz nahrbtnika), no ravno prav zahteven, da ni bila tura zgolj pohodniška. Od Krnske škrbina nas je čakal dooolg sestop v smeri proti planinama Slapnik ter Kuhinja. Če pravim, da je bil sestop dolg, to še ne pomeni, da je dolgo trajal, dričanje v mehkem snegu nam je šlo namreč zelo dobro – od nog.

Zadnjih nekaj sto višinskih metrov smo lahko opazovali prebujanje narave po letošnji zares “hudi” zimi, višje komaj ozelenjena trava, spodaj pa že bujno listje bukev in cvetoči travniki. Krasna tura!