TOŠČ, 10.10.2015, mladinski izlet

GALERIJA

V soboto, 10. oktobra 2015, smo člani Mladinskega odseka osvojili svoj prvi vrh v šolskem letu 2015/16. Povzpeli smo se na Tošč.

Tošč je s 1.021 metri najvišji vrh v Polhograjskem hribovju. Čeprav vreme ni bilo najlepše, smo med sprehodom po gozdni stezici s Topola proti turistični kmetiji Gonte uživali v jesenski naravi. Opazovali smo zlatorumene in škrlatnordeče liste, ki so se v vetru vrtinčili s krošenj dreves. Nabirali smo kostanj in šteli markacije. Na vrh Tošča se je z nami vzpenjala megla, veter pa se je med potjo iz jugozahodnika spremenil v mrzli severnik. Nadeli smo si kape in rokavice ter pogumno dosegli svoj cilj. Ob povratku smo se na Gontah pogreli z vročim čajem. Prijetno utrujeni smo se vrnili nazaj na Topol in se od tam s polnimi žepi kostanjev odpeljali proti Ljubljani.

In še zanimivost: Morda niste vedeli, da je Tošč postal najvišji vrh Polhograjskega hribovja šele v sredini 70-tih let prejšnjega stoletja, ko je jugoslovanska vojska zravnala z zemljo sosednji vrh z imenom Pasja ravan. Ta je poprej meril 1.029 m in je do tedaj veljal za najvišji vrh v Polhograjskem hribovju. Vojska je Pasjo ravan znižala za dobrih 10 m, prekopala z rovi in zgradila tam številne bunkerje in raketno bazo. Ti so danes opuščeni, na vrhu pa stoji vremenski radar.

Sonja Pleško