Od Socerba do Ankarana čez Tinijan

V soboto dne 28.01.2012, ob 8h, smo se v sklopu PD-Rašica odpravili na lažji pohod, od Socerba do Ankarana!
Pohodnikov nas je bilo 31. Od tega kar 6.študentk iz FF Lj.

Avtobus nas je pripeljal na vrh do gradu Socerb. Tam nam je krajevni vodnik razložil, kaj vse in do kam se vidi iz tega dela Primorske. Tržaški zaliv, Trst, Miljski polotok, Tinjan, Koperski zaliv, Izola, gričevje vse tja proti Hrvaški, Italiji, itd…  Pogled je bil lep, vreme je bilo tu gori, pri gradu, dokaj sončno, vendar je pihal mrzel veter, zato smo jo hitro popihali v zavetje borovcev do jame od Sv.Socerba.
Ogled jame smo si z zanimanjem ogledali in poslušali razlago, ki nam jo je dal naš vodnik. To traja kako uro in pol, žigosamo naše dnevnike, ter se spustimo po kamniti, gozdni, uhojeni poti do vasi Osp(57m),  ki spada med najstarejše slovenske vasi, prvič je omenjena ob koncu 11. stoletja. V vasi se da ogledati; Osapsko plezalno steno, jamo Grad, spomenik žrtvam iz NOB, cerkev Sv.Tomaža, Gasilski dom, ter tablo, ki sporoča da je v vasi Osp delovala prva Slovenska ljudska šola v Istri(pred 175 leti). Kar veliko za tako malo in tipično kraško vasico. Kratek počitek in pogled nazaj proti Kraškemu robu. Vzpon na Tinjan(374m) nam ni delal kakih posebnih težav ali mučenja. Pot je uhojena, kamnita. Tudi lep, suhi travnati greben smo prehodili.

Od tu se zopet pred nami in za nami razprostre prekrasen pogled na vso že prej našteto pokrajino. Tinjan je mala hribovska vasica, ki se nahaja med Dekani in Zg. Škofijami. V vasi stoji cerkev Sv.Mihaela, antenski stolp, tukaj je tudi predzadnja točka SPP. Obvezni žig in hajd v dolino. Po asfaltni poti do Ankarana, del poti se prevozimo z avtobusom, ker sama hoja po asfaltu je naporna in ni v pravi užitek, tisti, planinsko-naravni.  Med 15h in 15.30h se še zadnič žigosamo.Odpeljemo se proti Sežani v vas Tomaj, na domačijo “Pr Cenetovih”. Deležni smo lepega sprejema in okusne domače hrane. Zadovoljni, polni dobrega počutja, druženja, novih vtisov se ob 19.30h pripeljemo nazaj na Prušnikovo, od koder smo zjutraj tudi krenili.

Hvaležna  sem vsem za vso podporo in sprejemanje pri mojem “Prvem pohodu” samostojnem vodenju, kot vodnica PZS.

Lepo vabljeni za 21.04.2012, kjer bomo raziskovali Prekmursko pokrajino na Goričkem.