Velika Radenska stena

V soboto 22.06.2013 smo se iz Prušnikove 99, Lj.Šentvid odpeljali  na pohod ob Kolpi in imeli vzpon,oziroma  spust z Velike Stene 439m. Po poti proti Staremu trgu ob Kolpi smo še pobrali pohodnike v Ivančni Gorici in Črnomlju.Tu je bil krajši postanek za jutranjo kavico.

Pohod smo pričeli ob 9.45h  iz ceste,ki pelje Srednji Radenci proti Vinici.Usmerili smo se po označeni  poti kar na vrh Velike Stene,to nam je vzelo slabih 15minut hoje in razgledna ploščad je bila pred nami.  Pogled po dolini Kolpe in na vasi pod nami  je bil prečudovit. Vreme je bilo zmerno oblačno, tu pa tam je posijalo sonce,ravno prav,da ni bilo prevroče.Spust smo opravili v 35 minutah in prišli v vas Dolnji Radenci. Od tu dalje so nas vidne oznake in razlage znamenitosti peljale v objemu zelenih dreves ob samem robu reke Kolpe. Kratki počitki in pogovori med pohodniki so bili prav zanimivi.

Pot sama je nenaporna , ravna in lahka,ponekod posuta z mivko,steptano zemljo,ki jo nanaša reka kadar je v širšem obsegu,ob nalivih dežja. Odpirali so se nam travniki,sadovnjaki,vinogradi in njive stisnjene ob skalne stene in reko Kolpo,katera spreminja hitrost in barvo na vsakem koraku.Ogledali smo si vhod v jamo Kobiljača. Vasici Breg in Kot sta si tudi izborili mesto ob reki. V Kotu je najjužnejša točka Slovenije na meji s Hrvaško.Tudi kak lep vikend si najde mesto v skritih logih.

Po 3 urah hoje smo prišli v vasico Damelj,tukaj je bil zaključek pohoda.Kulinarične dobrote so nam pripravili na turistični kmetiji Žagar. Po vsem tem je bilo še kopanje in ohladitev v Kolpi na plaži pod vasjo.Imajo tudi prostor za kampiranje.

Ob 17.30h se odpeljemo nazaj proti Ljubljani.Po poti razložimo pohodnike obratno kot smo jih nakladali. V Črnomlju,Žužemberku in v Ivančni Gorici. V Ljubljano smo prišli ob 20.20h. Skupne hoje je bilo dobre 4 ure,pohodnikov pa 12.

Dan je bil lep in čudovit. Napolnjeni z vodo iz izvira Trpotec,kateri ohranja večno mladost,smo mnenja,da se še vedno mladi  najdemo na naslednjih poteh.